Täljsten är ett naturligt material som är bekant för många. Ett mindre känt faktum är att det finns många olika arter, vars sammansättning och struktur skiljer sig mycket. Gemensamt för alla är endast en hög talkhalt som gör dem till mjuka naturstenar. Den unika Mammutti-täljstensarten som används i NunnaUuni-eldstäder kommer från en egen gruva, som ligger i grönstenszonen i Nunnanlahti. Gruvans täljstensart klassificeras som karbonattäljsten.
Mammutti-täljstenens karbonat består av magnesit, vilket gör den till ett unikt eldstadsmaterial.
I höga temperaturer reagerar Mammutti-täljstenens järnrika magnesit på ett sätt som gör eldhärden allt tåligare ju mer den används. När eldstadens yta når en temperatur på över 520 ºC förvandlas magnesiten till periklas, som visar sig som ett rödbrunt ytskikt.
Täljstensarternas termiska beteende påverkas inte bara av mineralsammansättningen, utan även av dess interna mikrostruktur. Den magnesit som finns i Mammutti-täljstensarten är huvudsakligen finkornig och talken riktas kraftigt under högt tryck i kombination med magnesitgranulat. Tack vare denna struktur hålls det hårda periklaslagret intakt på ytan, varvid eldhärdens temperatur kan vara mycket het. För NunnaUunis eldhärdar i massiv täljsten väljer vi Mammutti-täljstenart, varvid vi inte behöver isolerande skyddsplattor eller gjutna strukturer.
NunnaUunis riktade magnesittäljsten har fått namnet Mammutti-täljsten.
Källa: Huhta, Anne (2019) Diversity of soapstones: Classification and thermal behavior. https://www.oulu.fi/resterr/jutut/A39_Huhta.pdf. Besökt: 22.3.2019.